Ora curenta: 27-05-2018, 12:25 AM Salut, Musafir! (LogareÎnregistrare)Posteaza raspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 44 voturi - 2.36 in medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cresterea albinelor
18-04-2010, 06:22 PM
Mesaj: #1
Bug Cresterea albinelor
datorita faptului ca am gasit cateva carti despre viata albinelor m-am gandit ca poate cineva este interesat de cresterea acestora.bunicul mei este apicultor de la varsta de 16 ani si acum la cei 90 de ani inca mai are 15 stupi.
o sa incep prin a descrie treptat familia de albine,hrana acestora,rolul lor in natura,etc.

incep cu cateva generalitati privind familia de albine,preluate din cartea :din viata albinelor" ,scrisa de ion carnu si gheorghe roman.

Generalitati:
Albinele fac parte din clasa insectelor,ordinul hymenoptera,familia apidae,genul apis.
albina melifera prezinta 3 grupe geografice mari si anume:albina melifera africana,albina melifera din orientul apropiat si albina melifera europeana,care,datorita insusirilor sale superioare s-a raspandit pe tot globul.este de mentionat ca din ultima grupa face parte si albina carpatina romaneasca (apis melifera carpatica),care se caracterizeaza prin blandete,slaba predispozitie la roire,precum si la furtisag.de asemenea este o albina harnica,cu randament mare la cules si la polenizarea culturilor antomofile.

Componenta familiei de albine:
Albinele traiesc asociate in familii,alcatuite din trei categorii de indivizi si anume:o matca,mai multe zeci de mii de albine lucratoare si cateva sute de trantori.
Matca este singura femela cu organe de reproducere dezvoltate,capabila sa se imperecheze si sa depuna oua in faguri.ouale pot fi fecundate sau nefecundate.Din primele rezulta matci sau albine lucratoare,iar din cele nefecundate apar trantorii.
Comparativ cu celelalte categorii din cadrul familiei ,matcile au corpul mai lung(20-25 mm) si abdomemul mai dezvoltat.matcile sunt blande si nu isi folosesc acul decat impotriva altor matci,rivale.Nu secreta ceara,nu construiesc faguri si nu cresc puiet.
Matca isi petrece intreaga viata in interiorul stupului,pe faguri.Ea iese afara din stup numai pentru zborul de imperechere si pentru roit.in timpul deplasarii pe faguri ,matca este insotita de o "suita" de 10-12 albine tinere,care o ingrijesc,o protejeaza si o hranesc cu laptisor de matca.
in general matca se imperecheaza cu mai multi trantori.normal,este apta pentru imperechere numai in primele 20-30 zile de viata.in cazul in care ramane neimperecheata,matca estev fara valoare,deoarece depune numai oua nefecundate,din care apar doar trantori.dupa cateva zile de la imperechere ,matca incepe sa depuna oua.in conditii prielnice de mediu.la o familie de albine puternica,o matca poate depune 2000-3000 de oua in 24 de ore,iar in cursul unui sezon apicol o matca tanara depune pana la 200000 de oua.
durata vietii unei matci este de 4-8 ani,prolificitatea maxima inregistrandu-se in primmii 2 ani.

Urmeaza albinele lucratoare.

Dacă Dumnezeu ar fi avut nevoie să fie adorat, el n-ar fi creat decât câinii. Câinele este animalul care iubeşte cel mai mult omul. Un câine înfometat, bătut, aruncat în apă de stăpânul său va reveni scheunând şi plin de dragoste. Iată credinciosul la care visează biserica.-Rene Barjavel
Gaseste toate mesajele acestui utilizator
Add Thank You Citati acest mesaj intr-un raspuns
07-05-2010, 09:11 PM
Mesaj: #2
RE: Cresterea albinelor
Albinele lucratoare sunt mai mici decat matca si trantorii si au organe de reproducere nedezvoltate.Ele formeaza marea majoritate a populatiei de albine si efectueaza toate lucrarile necesare in stup si in afara lui,precum:mentinerea curateniei si a temperaturii optime in interiorul stupului;ingrijirea,protectia si ranirea puietului si a matcii ;ventilarea si construirea fagurilor;culesul polenului,al nectarului,precum si al manei etc.
In vederea activitatii de culegatoare,corpul albinei lucratoare este adaptat perfect la orice miscare impusa de forma si structura florilor.De asemenea ,pentru recoltarea nectarului si a manei ,lucratoarele poseda un aparat bucal dezvoltat,prevazut cu o trompa pentru absorbit si o gusa pentru acumularea si transportatul hranei zaharate.
La culegera polenului participa mandibulele,perisorii de pe cap,torace si abdomen,precum si cele trei perechi de picioare .Ultima pereche de picioare prezinta o adancitura marginita de spini incovoiati,care formeaza "cosuletele" pentru acumularea si transportul polenului.
Dezvoltarea unei familii si,respectiv,numarul albinelor lucratoare difera dupa sezon,mersul vremii si abundenta surselor de hrana.In medie ,populatia albinelor lucratoare inregistreaza in cursul primaverii 15-20000 de indivizi,in cursul verii 40-60000 si toamna 20-30000 de indivizi.
Durata vietii albinelor lucratoare,spre deosebire de matcii,este mult mai mica si anume 30-35 de zile ,cand activitatea lor este foarte intensa (cresterea puietului,producerea cerii,cladirea fagilor,culegerea nectarului si a polenului,precum si prelucrarea si depozitarea fagurilor);40-60 de zile in anotimpul de primavara si toamna,cand activitatea si respectiv surselor de hrana sunt mai moderate;6-8 luni in sezonul rece cand activitatea albinelor lucratoare in cadrul familiei este redusa.In concluzie,durata vietii albinelor lucratoare este conditionata de intensitatea schimbului de substante,ca urmare a unei activitati intense,activitatea ce contribuie la uzura si imbatranirea organismului.

TRANTORII rezulta din ouale nefecundate.In cadrul familiei de albine,rolul lor se limiteaza la a se imperechea cu matcile tinere. Trantorii apar in stup la sfarsitul primaverii si ating numarul maxim 200-400 in timpul verii.Numarul lor variaza in general in raport cu puterea familiei de albine.Trantorii nu inteapa pentru ca nu au ac,nu au glande cerifere si nu poseda la picioare cosulete pentru acumularea transportului.

Dacă Dumnezeu ar fi avut nevoie să fie adorat, el n-ar fi creat decât câinii. Câinele este animalul care iubeşte cel mai mult omul. Un câine înfometat, bătut, aruncat în apă de stăpânul său va reveni scheunând şi plin de dragoste. Iată credinciosul la care visează biserica.-Rene Barjavel
Gaseste toate mesajele acestui utilizator
Add Thank You Citati acest mesaj intr-un raspuns
15-05-2010, 03:32 PM
Mesaj: #3
RE: Cresterea albinelor
CUIBUL ALBINELOR
In stare primitive albinele isi constriesc cuibul in paduri,suspendat pe crengile copacilor. Apoi ,datorita conditiilor nefavorabile la care erau expuse,au evoluat cladindu-si cuibul in locuri adapostite mai ferite de dusmani, ca da exemplu in scorburile copacilor, crapaturile stincilor etc. In prezent, datorita inter¬ventiei omului, familiile de albine sint adapostite in stupi, in majoritatea lor stupi sistematici.
Cuibul albinelor este format din mai multi faguri, claditi de albinele lucratoare. Acestea isi asigura ceara necesara cu ajutorul glandelor cerifere. In stup, fagurii au o pozitie verticala. sint alcatuiti din numeroase celule hexagonale dispuse pe ambele fete. Se diferentiaza 3 feluri de celule si anume: celule pentru albine lucratoare, celule pentru trantori si celule pentru matca.
Celulele pentru albine lucratoare sint de forma hexagonala, servesc la depozitarea mierii a polenului (pasturii) precum si la cresterea puietului.
Celulele pentru trintori sint mai putine la numar, dar au aceeasi forma hexagonala, de dimensiuni mai mari servesc ca loc de depozitare a mierii si la cresterea puietului masculin.
Celulele pentru matca, sau botcile, sint in numar de citeva zeci si au o forma cilindrica in interior si o forma de ghinda, cu peretii ingrosati, la exterior.
Albinele cladesc botci numai in perioada roirii naturale (botci de roire) sau cind familia a ramas fara matca (botci de salvare). Botcile de roire sint cladite pe marginile laterale si de jos ale fagurilor, in timp ce botcile de salvare sint cladite pe suprafata de mijloc a fagurilor, prin modificarea celulelor de albine lucratoare in care se afla oua sau larve tinere.
Pe linga cele trei feluri de celule amintite, se mai gasesc pe faguri si celule de legatura, de forma neregulata de marime variabila, care fac trecerea de la celulele de lucratoare la cele de trintori. De asemenea,se mai intilnesc celule neregulate (celule de aderenta) cu ajutorul carora fagurii sint fixati de laturile ramelor.
In general, cuibul in stup se formeaza in apropierea urdinisului, unde albinele ocupa mai multi faguri in care se afla oua puiet capacit necapacit.

Dacă Dumnezeu ar fi avut nevoie să fie adorat, el n-ar fi creat decât câinii. Câinele este animalul care iubeşte cel mai mult omul. Un câine înfometat, bătut, aruncat în apă de stăpânul său va reveni scheunând şi plin de dragoste. Iată credinciosul la care visează biserica.-Rene Barjavel
Gaseste toate mesajele acestui utilizator
Add Thank You Citati acest mesaj intr-un raspuns
23-05-2010, 05:10 PM
Mesaj: #4
RE: Cresterea albinelor
Cresterea albinelor este o activitate sistematica. Apicultorul trebuie sa tina cât mai bine evidenta activitatii si evolutiei familiilor de albine, de obicei ajutându-se de un jurnal, deoarece neefectuarea la timp a lucrarilor de întretinere poate duce la pierderea stupilor. Este bine ca în acest jurnal sa se tina si evidenta produselor apicole rezultate caci cu cât mai multe informatii despre un stup, cu atât e mai usor de prevazut evolutia lui viitoare.
Lucrarile pe care apicultorul trebuie sa le efectueze în stupina trebuie sa se sincronizeze cu ritmul activitatilor pe care albinele le desfasoara în functie de anotimp.
Primavara stuparul trebuie sa faca un diagnostic asupra starii familiilor si sa aprecieze starea în care acestea au iesit din iernat. Când temperatura exterioara trece de 12°C albinele încep zborul de curatire. Pentru stimularea zborului de curatire se administreaza apa calda îndulcita în care se adauga sare în concentratie de 0,5g/litru. În cazul familiilor slabe se recomanda hranirea lor cu sirop de zahar sau alte suplimente.
Activitatea de vara începe odata cu înflorirea salcâmului, moment în care poate pleca în cules pastoral. În acesta perioada albinele ies la cules si fac provizii importante de miere, polen etc. De câte ori se impune, apicultorul poate extrage mierea sau recolta polen si alte produse. Tot acum. acesta poate sa-si sporeasca numarul familiilor de albine prin roire naturala sau artificiala (provocata).
Activitatea de toamna începe odata cu încetarea culesurilor din timpul verii si presupune înlocuirea matcilor necorespunzatoare, înlocuira fagurilor cu defecte, reducerea spatiului din stop pentru pastrarea caldurii, completarea rezervelor de hrana etc.
Iarna stuparul intervine foarte putin în viata familiei de albine, de obicei multumindu-se sa controleze starea lor prin ascultarea stupilor.

Dacă Dumnezeu ar fi avut nevoie să fie adorat, el n-ar fi creat decât câinii. Câinele este animalul care iubeşte cel mai mult omul. Un câine înfometat, bătut, aruncat în apă de stăpânul său va reveni scheunând şi plin de dragoste. Iată credinciosul la care visează biserica.-Rene Barjavel
Gaseste toate mesajele acestui utilizator
Add Thank You Citati acest mesaj intr-un raspuns
26-05-2010, 10:45 AM
Mesaj: #5
RE: Cresterea albinelor
am cateva familii de albine, tot la tara, sunt foarte bine organizate.dupa parerea mea oamenii ar avea multe de invatat de la ele. daca ai format o familie tanara, abia ai pus-o in lada, in momentul urmator fiecare albinuta stie ce are de facut, fiecare are sarcini precise.
Gaseste toate mesajele acestui utilizator
Add Thank You Citati acest mesaj intr-un raspuns
02-05-2011, 08:59 PM
Mesaj: #6
RE: Cresterea albinelor
Buna,
Si bunicul meu este apicultor. Am citit despre ce ati scris aici, si as vrea sa va recomand daca doriti sa cititi mai multe despre albine si despre lucrul cu ele, puteti afla si de pe site-ul http://www.scs.ubbcluj.ro/~tair0495/hran...elor.html. Mie mi s-a parut interesant.
Gaseste toate mesajele acestui utilizator
Add Thank You Citati acest mesaj intr-un raspuns
Posteaza raspuns 


Saritura forum: